Predstavljamo Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje, mjesto ushićenog stvaranja nadomak Zagreba 

predstavljamo-dvorac-umjetnika-orsic-jakovlje-mjesto-ushicenog-stvaranja-nadomak-zagreba

Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje konstruktivnom obnovom ojačana su krila, temelji i struktura, i tako stvoreni preduvjeti za cjelovitu obnovu. Jednom kad i ona bude završena, bit će to mjesto ushićenog  stvaranja i radosnih događaja koje pokreću kreativnost, maštovitost i nekonvencionalne stvaralačke ideje. Istinsko čvorište kulture nadomak Zagreba okruženo Parkom suvremenih skulptura.

Uz prisustvo ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, predstavnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Zagrebačke županije, općine Jakovlje i drugih uvaženih gostiju, danas u 10 sati predstavljeni su rezultati prve faze konstruktivne obnove za koju je HDLU osigurao oko 2,6 mil. EUR, a iskoristio 2.2 mil EUR. Pokretanjem građevinskih radova 16.01.2023. godine, HDLU je do 30. lipnja ove godine uspješno proveo konstruktivnu sanaciju Dvorca.

Sada slijedi izazov cjelovite obnova i jednom kad ona bude završena, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje bit će mjesto nadomak Zagreba okruženo parkom skulptura koje će sadržavati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski i multimedijski postav posvećen grupi Biafra, multimedijsku višenamjensku dvoranu, rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture koje će povezivati visokoškolske institucije u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione – platforme za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju s drugim profesijama.

Projekt cjelovite obnove koji potpisuje arhitektica Ivana Kosier za Jurcon projekt izrađen je uz financijsku potporu Ministarstva Kulture i medija RH, predviđa izgradnju i novo lice u požaru stradalog krila, korištenje suvremenih rješenja obnovljivih izvora energije i osiguranje pristupa osobama smanjene pokretljivosti kao i brojna unaprjeđenja funkcionalnosti dvorca. Izvedba je planirana u sljedećem trogodišnjem razdoblju, gdje HDLU sredstva za obnovu planira prikupiti konkuriranjem na natječaju za sredstva NPOO-a.

Boravak i djelovanje umjetnika vidljivi su na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca, gdje je u njegov povijesni perivoj uklopljen jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj – međunarodni Park skulptura u kojem se nalaze 64 skulpture suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih, nastao zalaganjem Ratka Petrića, a od 2022.proglašen i trajno zaštićenim kulturnim dobrom.

Tijekom cjelovite obnove, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje iako zatvoren za javnost, ostaje otvoren kroz projekte poput donacijske kampanje “ZaJedno za Dvorac umjetnosti” čiji je cilj namaknuti sredstva za provođenje umjetničkih događanja pod zajedničkim nazivnikom “Dvorac u gostima” gdje svatko može ugostiti sadržaje iz Dvorca umjetnika.

Foto: Juraj Vuglec / HDLU 

Rernderi: Ivana Kosier Czeisberger / JURCON PROJEKT d.o.o

Ovdje možete donirati za Dvorac umjetnika

Kontakt za medije:

Marinko Brkić-Tot, 099 1963 405

KONTAKT ZA PROTOKOL

Koordinatorica : Ana Mičić 098 903 0315

Organizator ispred HDLU, Citadela Invicta d.o.o.